Zanzibar - TOP atrakcie, ktoré treba vidieť

Blog

Zanzibar je miesto, kde sa stretáva dobrodružstvo s pokojom, kde môžete ochutnať miestne koreniny a zažiť fascinujúce tradície. Mix prírodného bohatstva a kultúrneho dedičstva robí z tohto ostrova nezabudnuteľný raj na Zemi. Každý krok po Zanzibare je cestou do jedinečného sveta, ktorý láka návštevníkov z celého sveta.

Zanzibar, tajomný ostrov v Indickom oceáne, očarí svojou exotickou krásou a bohatstvom kultúry. Biele piesočné pláže, ktoré sa strácajú v azúrovom oceáne, ponúkajú dokonalý oddych, zatiaľ čo historické štvrte Stone Townu vás prenesú do čias starovekých trhov a úzkych uličiek.

Pláže na Zanzibare patria k top plážam na svete.
Pláže na Zanzibare patria k top plážam na svete.

Biele piesočné pláže, ktoré sa strácajú v azúrovom oceáne, ponúkajú dokonalý oddych

Počas poznávacieho zájazdu Zanzibarom vám ukážeme život Zanzibarčanov, ktorý sa odohráva v srdci rybárskej komunity a umožňuje nám sledovať tradičný spôsob života a komunikácie. Návšteva miestnych trhov vám poskytne autentický pohľad na ich každodenný kolobeh. Predávajú tu čerstvé plody mora, ovocie, zeleninu a remeselné výrobky. Ochutnajte aj miestnu kávu a zúčastnite sa tradičných tanečných a hudobných podujatí, aby ste na vlastnej koži zažili výraznú kultúru a pohostinnosť Zanzibarčanov.

Trh v Stone Towne nesmiete vynechať. Nadýchate sa autentickou atmosférou Zanzibaru.
Trh v Stone Towne nesmiete vynechať. Nadýchate sa autentickou atmosférou Zanzibaru.

Miestna gastronómia je prekvapujúco bohatá a pestrá, odráža historické vplyvy arabskej, indickej a africkej kuchyne. Počas zájazdu ochutnajte pilau, ktorý je mixom korenia, mäsa a ryže, alebo kari, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou miestnych jedál. Tradičné jedlo Zanzibaru zahŕňa tiež chapati, banány a vyprážané ryby z miestnych rybárskych dedín.

Zanzibarčania sa živia lovením rýb. Každé ráno vyrážajú na oceán.
Zanzibarčania sa živia lovením rýb. Každé ráno vyrážajú na oceán.

Originálny Stone Town

Stone Town je zapísaný v zozname UNESCO ako svetové kultúrne dedičstvo, a to vďaka jeho jedinečnej architektúre a historickým pamiatkam. So svojimi úzkymi uličkami a trhmi žije autentickou atmosférou. Trhy ponúkajú bohatú paletu korenín a čerstvých plodov mora. Ako bonus ponúka aj možnosť objaviť miestne remeslá a tradičnú architektúru, ktorá odráža bohatú históriu ostrova. K atrakciám, ktoré musíte vidieť, rozhodne patria:

  • Architektúra a uličky: úzke, krivolaké uličky a historické budovy s vyrezávanými dverami tvoria jedinečný charakter tohto mesta 
  • Stará pevnosť (Old Fort): postavená Arabskými obchodníkmi je jedným z najstarších zachovaných miest v Stone Towne. Dnes sa využíva na rôzne kultúrne podujatia
  • Dom Zázrakov (House of Wonders) je jednou z najvýraznejších budov v meste s bohatou históriou a výstavou týkajúcou sa histórie a kultúry Zanzibaru
  • Trh s otrokmi (Slave Market): historicky kontroverzná lokalita, dnes pamätník, ktorý pripomína obdobie obchodu s otrokmi
  • Livingstone's House: dom, v ktorom žil a pracoval preslávený africký cestovateľ a misijný lekár David Livingstone, je dôležitým historickým miestom
  • Dom a múzeum Freddieho Mercuryho: fascinujúce miesto pre fanúšikov hudby a ľudí, ktorí chcú spoznať históriu Freddieho Mercuryho
V Stowne Towne nájdete múzeum Freddieho Mercuryho. Určite sa zastavte.
V Stowne Towne nájdete múzeum Freddieho Mercuryho. Určite sa zastavte.

Stone Town poskytuje jedinečný pohľad na bohatú minulosť a prítomnosť Zanzibaru

Krásna rezervácia Jozani 

Rozmanitá fauna a flóra, ktoré nájdete v Národnom parku Jozani, vám umožnia objaviť jedinečný ekosystém ostrova. Park tiež ponúka pohľad na krásne mangrovníkové lesy, močiare a náučný chodník. Je domovom endimického a ohrozeného primátu - guarézy červenej. Tieto opičky sú veľmi priateľské a radi sa s turistami “zabávajú”. Ak budete trpezlivý a nachvíľku sa zastavia, budete mať v mobile peknú selfie s guarézou. Cestou po parku vás bude sprevádzať miestny sprievodca, ktorý park do detajlov pozná (jeden dokonca perfektne ovláda názvy porastov a zvierat v slovenčine). Je to skrátka skvelé miesto pre prírodných nadšencov.

Endemická opica guaréza červená žije v Jozani Parku a rada są turistami zabáva.
Endemická opica guaréza červená žije v Jozani Parku a rada są turistami zabáva.

Voňavý výlet Spice Tour

Spice tour na Zanzibare ponúka nezabudnuteľný pohľad do sveta aromatických korenín a exotických plodov. Počas prechádzky cez bujné klinčekové plantáže spoznáte tajomstvá ich pestovania a dozviete sa o ich význame v miestnej kuchyni. Obdivujte rozmanitosť aromatických bylín a kvetov, ochutnajte čerstvé tropické ovocie priamo zo stromov a spoznajte všestrannosť kokosového stromu. Nakoniec navštívte miestne trhy a obchody, kde si môžete zakúpiť čerstvé korenie a iné suroviny pre svoju kuchyňu. Celkový zážitok poskytuje nielen chuťové potešenie, ale aj pohľad do bohatej kultúry a histórie Zanzibaru.

Ak chcete ochutnať Zanzibar, tak rozhodne vyrazte na výlet Spice Tour.
Ak chcete ochutnať Zanzibar, tak rozhodne vyrazte na výlet Spice Tour.

"Neslávne slávny" Prison Island

Návšteva ostrova Prison Island na Zanzibare je dnes krásnym zážitkom. V minulosti, žiaľ, bol domovom otrokov a neskôr chorých obyvateľov. Dnes už je to, našťastie, len smutná história a obdivovať sem chodíme prírodu, jedinečnú atmosféru a nádherné korytnačky obrovské žijúce vo svojom prirodzenom prostredí. Na ostrov sa dostanete loďkou dhow, z ktorej si vychutnáte nádherný výhľad na pobrežie Zanzibaru. Prison Island je tiež skvelým miestom na šnorchlovanie v krištáľovo čistých vodách v kombinácií s farebným podmorským svetom a rôznych druhov morských rýb a koralov. 

Korytnačky obrovské si za svoj domov vybrali Prison Island. Počas výletu ich aj vy môžete takto kŕmiť.
Korytnačky obrovské si za svoj domov vybrali Prison Island. Počas výletu ich aj vy môžete takto kŕmiť.

Pláže a šnorchlovanie na Zanzibare

Kto hľadá pláže a farbu oceánu ako na Maldivách, môže na tento čarovný ostrov smelo vyraziť. Biely piesok, teplúčke tyrkysové more, nekonečné prechádzky s nohami zaborenými do mäkkučkého bieleho piesku sú hlavným lákadlom tejto destinácie. Najoblúbenejšími sú: 

  • Nungwi a Kendwa známe svojimi bielymi piesočnatými plážami a tyrkysovým morom. Ideálne miesto pre šnorchlovanie, potápanie a vodné športy. Nungwi je tiež známe ako rybárska dedinka s prístavom plným tradičných drevených lodí
  • Matemwe je ideálny pre tých, ktorí hľadajú pokojnejšie prostredie a sú radi obklopení krásnymi plážami. V blízkosti sa nachádzajú koralové zátoky s bohatým podmorským životom
  • Paje a Jambiani sú oblasti obľúbené medzi nadšencami kitesurfingu a to vďaka silným vetrom a plytčinám
Aj toto je Zanzibar. Oddych na krásnych plážach s výhľadom do nekonečna.
Aj toto je Zanzibar. Oddych na krásnych plážach s výhľadom do nekonečna.

Zanzibar však neponúka len krásne pláže, ale aj fascinujúce podmorské svety, ideálne pre šnorchlovanie a potápanie. Jedno z najkrajších miest je okolo ostrova Mnemba. Dostanete sa sem lodným výletom a pod hladinou vás čakajú tisícky farebných rybičiek. 

Mieste drevené loďky vás zoberú na poriadnu šnorchlovačku okolo ostrova Matemwe
Mieste drevené loďky vás zoberú na poriadnu šnorchlovačku okolo ostrova Matemwe

Jedno z najkrajších miest na šnorchlovanie je okolo ostrova Mnemba

Ďalšie skvelé miesta sú Coral Gardens v oblasti Kendwa a Kizimkazi, či Blue Lagoon v oblasti Nungwi, ktorá vás očarí krásou koralových záhrad a rôznorodým morským životom. Každá lokalita prináša jedinečný zážitok so svojou podmorskou faunou a flórou. Zanzibar je proste šnorchlovacím rajom.

Západy slnka patria k najkrajším

Tie na Zanzibare vraj patria k tým najkrajším na svete. Odporúčame ísť na pláž tak hodinku predtým ako sa začne západ slnka. Každý večer totiž na plážach miestni predvádzajú svoje tanečné, umelecké, hudobné či akrobatické umenie. A verte, že je na čo sa pozerať. Najmä v oblasti akrobacie im to naozaj ide. Krásny moment, pri ktorom môžete obdivovať ako červená guľa padá za horizont je z paluby tradičnej drevenej plachetnice (loďky s názvom dhow).

Už teraz vám želáme krásne chvíle pri sledovaní západov slnka na tomto magickom ostrove.
Už teraz vám želáme krásne chvíle pri sledovaní západov slnka na tomto magickom ostrove.

Toto by ste na Zanzibare asi nečakali

Na Zanzibare sa vo februári už 21 rokov koná hudobný festival Sauti za Busara. Hostí ho Stowne Town. Festival oslavuje živú hudbu z celej Afriky a mimo nej, pričom pozornosť festivalu sa zväčša zameria na umelkyne, ako aj na mladé a začínajúce talenty na troch pódiách v historickom Ngome Kongwe (Stará pevnosť) a mimo nej.

Čo o dovolenke na Zanzibare hovoria turisti? 

Objavovať tento ostrov každoročne prichádzajú aj tisícky Slovákov. O zážitkoch zo svojich zájazdov často nechávajú recenzie o Zanzibare. Ak zvažujete vyraziť na dovolenku na Zanzibar a byť čo najlepšie pripravený, oplatí sa si ich prečítať. Turisti obdivujú najmä autentickú a exotickú atmosféru, teplé more, šnorchlovanie, dokonalé počasie, výlety, ochutnávky exotického ovocia, stretnutia s opicami, korytnačkami či delfínmi, ale aj to, že Zanzibar je cenovo dostupná exotika. 

Teraz už poznáte TOP atrakcie, ktoré si na ceste po Zanzibare nemôžete nechať ujsť. Ak patríte k tým cestovateľom, ktorý sa na Zanzibar chystajú prvýkrát, odporúčame vopred si prečítať všetko čo potrebujete o Zanzibare vedieť predtým ako si kúpite letenku. Ak už tieto informácie máte v malíčku, je čas naplánovať si zoznam atrakcií, ktoré treba vidieť a zažiť na tomto krásnom ostrove. Nech vám cestovanie prináša nezabudnuteľné zážitky a dojmy, a nech sa zamilujete do tejto nádhernej krajiny a jej ľudí. A hlavne nie je nič viac, ako vidieť #navlastneoci.

Autor: Eva Rosíková, CK SVET

ZDIELAŤ ČLÁNOK

Najnovšie články
z blogu

O autorovi

Väčšinu článkov pre vás napísala majiteľka a zároveň sprievodkyňa CK Svet, Eva Rosíková, ktorá je odborným garantom zájazdov CK Svet. Eva v minulosti spolupracovala aj na obľúbenom dokumentárom cykle "Cestománie", ktorý môžete ešte aj dnes vidieť na programoch českej televízie.

VŠETKY ČLÁNKY

Novinky do mailu

Odoslaním vašej e-mailovej adresy sa prihlásite k odberu nášho informačného newslettera. Neprídete tak o žiadne dôležité informácie.

Ďakujeme za váš záujem o zasielanie newslettra.

UPOZORNENIE: vašu emailovú adresu je ešte potrebné potvrdiť kliknutím na tlačítko „Áno, prihláste ma do tohto zoznamu“ v emaili s názvom „Prosím potvrďte odber newslettra“, ktorý ste práve dostali do svojej schránky (ak ho nevidíte, skontrolujte svoj pričinok „SPAM“).

Odporúčame

31
máj
8 dní
  • DOOBSADENIE - MUŽ
  • Vstupy v cene
  • ĽAHKÁ TURISTIKA
  • Národné parky
  • Letné prázdniny
Sao Miguel a Santa Maria
Azorské ostrovy
Sao Miguel a Santa Maria
Azorské ostrovy
  • DOOBSADENIE - MUŽ
  • Vstupy v cene
  • ĽAHKÁ TURISTIKA
  • Národné parky
  • Letné prázdniny
  • Odlet: Viedeň
  • Max. 14 osôb

Niekde na polceste medzi Európou a Amerikou, približne v strede Atlantického oceánu sa nachádza exotické súostrovie vulkanického pôvodu patriace Portugalsku. AZORSKÉ OSTROVY. Mnohí návštevníci im (a určite právom) prisudzujú titul "Havaj Európy" - sú preslávené svojou nádhernou prírodou s množstvom jazier, sopečných tvarov, dramatických útesov a zelenej krajiny. Mnohé miesta sú pokryté čarovnými stromami až mystických, rozprávkových lesov laurisilva. Fantasticky sa tu darí nesmiernemu množstvu rastlinných druhov, prím ale hrajú hortenzie - cesty lemované obrovskými fialovými, ružovými a bielymi kvetmi patria k najkrajším ostrovným skvostom. Mnohé z týchto oblastí sú chránené a patria do siete národných parkov. Azorská kultúra je ovplyvnená portugalským dedičstvom, ale s výraznými regionálnymi rozdielmi. Miestni obyvatelia sú hrdí na svoju históriu, tradičné festivaly a rôzne folklórne podujatia. Ostrovy sopečného pôvodu, ktoré niektorí považujú za pozostatky bájnej Atlantídy, zostávajú zatiaľ stále relatívne neznáme ... sú synonymom dokonalej exotiky, a dychberúce dojmy z ich návštevy ich aj u vás poľahky zaradia na popredné miesta. Počas tohoto zájazdu navštívime dva ostrovy: najväčší a najpopulárnejší SAO MIGUEL a najjužnejší a zároveň najvýchodnejší ostrov SANTA MARIA.

Máte otázky? Pýtajte sa

Ďakujeme. Váša správa bola zaznamenaná.

Pošleme vám náš katalóg

Pozrite si náš tlačený katalóg plný nezabudnuteľných zájazdov za skvelé ceny. Plánujte v pohodlí domova o svojej budúcej dovolenke.